E-imza ve Mali Mühür Nedir?
Eimza ve mali mühür nedir konusunda elektronik imza (e-imza) öncesinde şirketlerde; kâğıt, baskı, posta ve arşivleme gibi maliyetler oluşuyordu. Güvenilir bir kimlik doğrulama için kırtasiye, noter, kargo gibi zaman ve iş gücü kaybına söz konusuydu. 2004 yılında 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle hayatımıza dahil olan e-imza sayesinde, iş dünyasında işlemler hem hızlandı hem de daha güvenli ve verimli hale geldi.
E-imza nedir?
Elle atılan imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip olan e-imza, tamamen elektronik ortamda üretilmiş yasal kimlik doğrulama sistemidir. E-imza ile yapılan işlemlerde, bilginin gönderen kişiye ait olduğu, yolda değişmediği ve inkâr edilemeyeceği garanti altına alınıyor.
e-imza ne işe yarar?
- Kimliği doğrular ve içeriği onaylar
E-imza, kişinin kimliğinin doğruluğunu ve belgenin veya dokümanın aitliğini onayladığı gibi geçerliliğini de sağlar.
- Veri bütünlüğünü korur
E-imza, belgenin veya dokümanın silinmesini, içerikte değişiklik yapılmasını önler.
- İnkâr etmeyi engeller
E-imza, kişi ve kurumların elektronik ortamdaki işlemlerini inkâr etmelerinin önüne geçer.
Teknik açıdan e-imza, iki önemli bileşenden oluşuyor. Kriptograf, yani “şifreleyici” sayesinde belge veya dokümanlar şifrelenerek, üçüncü şahıslar tarafından okunamaz hale getiriliyor. Böylece e-imza ile onaylanmış belge ya da dokümanlar, yalnızca alıcı tarafından okunabiliyor. E-imzanın ikinci bileşeni olan “anahtar” ise şifre algoritmasını çözmeyi ve içeriğin okunabilir forma dönüşmesini sağlıyor. Teknik olarak algoritma, anahtarı kullanarak şifreleme işleminin tam tersini yapıyor ve bilgi okunabilir hale geliyor.
Ticari hayatta e-imza için bazı kullanım sınırları bulunuyor. Örneğin bir şahıs firmasında e-imza ile e-fatura ya da e-arşiv fatura kullanmak mümkünken, şahıs firması dışındaki tüzel oluşumlarda e-fatura ve e-belge sistemlerinden yararlanılması için mali mühür gerekiyor.
Mali mühür nedir?
Mali mühür, e-imzadan farklı olarak gerçek kişiye değil firmalara veriliyor. Kamu Sertifikasyon Merkezinden temin edilen ve elektronik kaşe olarak işlev gören mali mühür, fiziki açıdan USB bellek görünümüne sahiptir. Özetle kurumsal bir e-imza çeşidi olarak tanımlanabilir.
- Kurumsal doğrulama sağlar
Mali mühür, firmanızı e-fatura başvuru aşamasında sisteme tanımlamak için kullanılır. Bu sayede şirket bilgileriniz doğrulanmış olur.
- Veri kaynağını onaylar ve veri bütünlüğünü korur
Mali mühür, tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar tarafından oluşturulmuş e-fatura, e-arşiv fatura, e-belge gibi sistemlerdeki içeriklerin kaynağını onaylar, verilerin bütünlüğünü garanti altına alır.
Yalnızca firmanın yetkili olarak belirlediği kişiler tarafından kullanılabilen mali mühür, elektronik ortamda belgelerin ilgili kişilere iletilmesini, alınmasını ve saklanmasını sağlıyor. E-fatura işlemlerinde kaynağın inkâr edilemezliğini ve veri bütünlüğünü korumak sebebiyle mali mühür kullanmak zorunlu tutuluyor.